Face to Face and Feet / www.facetofeet.nl | Sport, voetklachten en blessures
Welke blessures en voetklachten kunnen ontstaan door balsporten als hockey.
voetklachten, blessures, voetblessure
16300
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16300,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

blog

Sporten vraagt een andere belasting van voeten.

Met name bij wendbare sporten als hockey en tennis is dit te merken maar ook andere varianten zoals intensief hardlopen, bv bij marathon / triathlon of afstandwandelen kunnen vervelende voetklachten en kwetsuren ontstaan.
Vandaag maak ik begin met de gevolgen en mogelijke problemen van balsporten zoals hockey.

 

 

BLAUWE NAGELS

Hockey is een contactsport waarbij sneller een botsing ontstaat of onverwachtse bewegingen worden gemaakt, dan bij tennis. Daarnaast zorgt een bal / stick op tenen of voeten voor voetklachten als blauwe nagels ook wel traumanagels genoemd en bloeduitstortingen.

Meer hierover lezen…?

Bloeduitstorting onder de nagel

Deze ophopingen van bloed genezen langzaam, omdat een teennagel ong een millimeter groeit p.m.Wist je trouwens….dat teennagels dit moeten afleggen tegen de 3 mm die handnagels p.m groeien?

 

 

Meer lezen…?
https://www.nrc.nl/nieuws/2012/05/15/waarom-groeit-teennagel-trager-dan-vingernagel-12315848-a143132

 

ONDERGROND

Ook is de de bodem is voor bepaalde sporten verschillend. Een hard veld heeft andere gevolgen voor het spierstelsel en het ontstaan potentiële blessures en klachten vanuit fanatieke sportbeoefening dan zachte bosgrond.

Een grasveld is zachter dan gravel of stroever dan sportzaal binnen (linoleum/hout). Een rotatie of sliding of landing op het grasveld vraagt een andere spieractiviteit dan een rotatie of landing op een linoleumvloer. Daarnaast kan dit bij sporten op een kunstgrasmat een felle brandwond veroorzaken.

Verschil in ondergrond of vloer zorgt ook geregeld voor gebrek aan schokdemping wat resulteert in voetklachten en het vervolg van mogelijke langdurige blessures die het sporten kunnen vertragen of uitstellen.

VOETSTAND

Daarnaast is het vaak zo dan veel voetklachten, of kwalen aan enkel, knie, heup enz kunnen ontstaan vanuit een afwijkende voetstand en gangpatroon of andersom.
De term podoposturaaltherapie legt exact uit waarom deze blessures zo ontstaan en teruggekoppeld worden.
Podo = voet (Latijn)
Posturaal = houding (van het Engelse posture)
Deze therapie heeft als uitgangspunt dat voetklachten een effect hebben elders in het lichaam en andersom.
Iedere verandering in voetstand veroorzaakt een verschil in positie en houding elders in het lichaam.
Andersom leiden klachten elders in het lijf leidt tot een veranderde uitgangspositie van de voeten die in storende en aanhoudende voetblessures kunnen uitmonden.Meer lezen…?

https://www.loop.nl

 

CONCLUSIE:

Bij een balsport als hockey is er kans op:

  • Blauwe nagels / traumanagels
  • Blessures aan voet, enkels etc door de explosieve bewegingen
  • Klachten die uitmonden in blessures door ondergrond, te hard, of juist anderszins, indoor of kunstgras

Volgende keer duik ik uitgebreider in de voetkwalen. Wil je in de tussentijd meer weten over de opbouw van de voet t.a.v het onstaan van voetklachten, klik op de link hieronder.

De voet ontleed, anatomie en details.

En ter afsluiting:

Hardlopers zijn immers…?

Categorie
Pedicure / voetzorg en lichaamsbeweging, WEETJES EN ADVIEZEN
Tags
afwijkende voetstand, blauwe nagels, blessures en kwetsuren, bloeduitstortingen, gebrek aan schokdemping, hardlopen, heup, hockey en tennis, knie, kwalen aan enkel, marathon, podoposturaaltherapie, Sporten, traumanagels, triathlon of afstandwandelen, voetklachten