Face to Face and Feet / www.facetofeet.nl | Men (shave) only deel 2
Gedetailleerde uitleg/ informatie over het proces van scheren van de mannenhuid.
scheren
16261
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16261,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

blog

Vorige keer heb ik eea verteld over feiten m.b.t. en opbouw van de mannenhuid.

Dit keer haak ik verder in op scheren en scheerprodukten voor de huid van de man.

Baardharen zijn doorgaans 0,1 ,- 0,25 mm dik, en twee keer zo dik als het hoofdhaar.
Zoals iedereen weet, wordt bij scheren de haar zo dicht mogelijk op het huidoppervlak afgeschoren.
Overigens is dit de reden dat het niet wijs is voor dames om b.v. na harsen van benen deze daarna te scheren.
Haren komen stug(ger) terug. Ofwel epilatie, maakt zachter, depilatie maakt stugger.

Terug naar de mannenhuid; wat gebeurt er eigenlijk tijdens het scheerproces?
Een haar moet zacht worden om afgeschoren te worden, zeker een stugge mannenbaardhaar. In een scheerprodukt zit een alkalische basis, zie ook het blogartikel onder deze link www.facetofeet.nl/portfolio_page

Zoals gezegd bewerken de oppervlakte-actieve stoffen in het scheerprodukt het talglaagje van die toch al vettere en stuggere mannenhuid. Door de ‘ontvetting’ dringt water door inde haar; deze weekt en is daardoor makkelijk te scheren.

De meeste mannen scheren de huid nat met mes en zeep, crème of schuim. Een voorbeeld van een belangrijk bestanddeel in een scheerzeep met de desbetreffende alkalische basis is een plantaardig vetzuur, stearinezuur genoemd, i.c.m. met (eerder door mij benoemde) terugvetters voor herstel van de filmlaag van de huid.

De haren op de huid die daarentegen droog geschoren worden, moeten stevig en hard zijn.
Het product wat daarvoor gehanteerd wordt bevat een alcoholbasis, alcohol onttrekt het water uit de haren en de huid, ook hier door verdwijnt talg van huid en haar. Zodoende worden aan een ‘pre-shave’ product olieachtige ingrediënten toegevoegd ter verzachting van de geïrriteerde huid.

Feiten:
– epilatie wordt de haar met wortel en al uitgetrokken
– Depilatie staat voor verwijderen boven huidoppervlak, dit is scheren met een apparaat maar ook bv knippen bij voorkeur bij pigmentvlekken waaruit haren groeien, of snijden met een scheermes.
Voor meer info over onthaarmethoden, klik op deze link.

Ontharen

Wist je trouwens dat bij het elektrisch epileren, een van de wijzen in bovenstaand artikel, er gewerkt wordt met verschillende haardikten en daarnaast bijpassende diktes van naalden?
Een stugge mannenbaardhaar staat voor een verwijdering met een elektrische epileernaald ‘ K5’.
Een dunne haar op een vrouwenhuid bv in het gezicht staat voor een K1.

Overigens wil dit niet zeggen dat dit soort haren alleen bij mannen voorkomen.
Er zijn verscheidene patronen waarin deze uiteraard ongewenste haargroei zich bij vrouwen voordoet vaak over het gehele lichaam.
Dit wordt hirsutisme genoemd ofwel overbeharing bij vrouwen volgens een mannelijk patroon en kan een enorm negatief impact hebben in het leven van vrouwen die hiermee kampen.
T.z.t. zal ik dit fenomeen uitgebreider toelichten.

Categorie
BEHANDELINGEN, HUIDTYPES, PRODUCTEN, VERZORGING, WEETJES EN ADVIEZEN
Tags
alcoholbasis, Alkalische basis, baardharen, depilatie, Droog scheren, epilatie, filmlaag, Harsen, huidoppervlak, ongewenste haargroei, onthaarmethoden, oppervlakte-actieve stoffen, pre-shave product, scheerproduct, terugvetters, Vettere en stuggere mannenhuid, waxen