Face to Face and Feet / www.facetofeet.nl | (MANNEN)VOETEN / VOETKLACHTEN 2
informatief artikel over voetkwalen als likdoorns en wratten bij (mannen)voeten.
wrat, likdoorn, eksteroog
16287
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16287,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

blog

In dit artikel bespreek ik het hoe en waarom van wratten en likdoorns c.q. eksterogen aan de hand van praktische informatie

Likdoorns en wratten op de voeten kunnen last geven en daarnaast zorgt het voor een minder verzorgd voorkomen aan de voeten.

 

LIKDOORNS

 

Ook wel eksterogen genoemd in de volksmond; een forse eeltplek op een relatief kleine plek door te veel druk of te weinig ruimte, b.v. op een 5e teen. Een treffend voorbeeld: het ontstaan van een eksteroog door bij het dragen van puntige schoenen, de punt heeft de mooie benaming ‘de overmaat’; deze overmatige punt heeft echter niet zo veel meerwaarde en drukt op een vervelende manier op de 5e teen waardoor eksterogen gaan groeien.

 

 

 

Maar ook op een handpalm kan een likdoorn groeien, bv bij mensen die veel met hun handen werken op een zeer intensieve manier, roeien, houthakken etc

De druk van een likdoorn is puur van boven. Vaak zie je een kleine ronde kern in de likdoorn waar de eeltvorming na lang wachten voordat deze verwijderd wordt, om heen is gaan groeien. De kleur van deze kern is donkerder; dit komt omdat de dode huidrestanten zich in het midden zijn gaan concentreren.

 

WRATTEN

 

Wratten zijn eveneens eeltvergroeiingen, maar dan vaak bloemkoolvormig, daarnaast worden ze i.t.t. likdoorns veroorzaakt door een virus, het HPV-virus, deze familie kent meer dan honderden afgeleiden.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Wrat

Wist je trouwens dat wratten veelal verdwijnen maar dat het virus latent aanwezig blijft in je systeem?Dit aanwezig blijven, geldt ook voor schimmel en schimmelnagels uit het blog van 2 weken geleden.

(MANNEN)VOETEN / VOETKLACHTEN 1

Daarnaast kunnen wondjes / schaafwonden kans op wratten vergroten. Dat is de reden dat kinderen door spelen, stoeien en hun lagere weerstand relatief vatbaarder zijn voor het oplopen van wratten.

Als je zelf van je wrat af wilt, is er een scala aan behandelingen bij de huisarts.

Evt kun je dit ook nog ondersteunen door structureel af te plakken met alcohol voor huidtoepassing = 70% ( niet hoger!) icm met ductape. Hierdoor onstaat een zuurstofarm milieu waardoor de wrat als het ware verstikt. Dit is echter wel net als met zoveel zaken een kwestie van een tijd lang trouw volhouden.

Peuter niet zelf, zeker niet met blote handen aan wratten; bloed en pus kunnen extra wratten doen veroorzaken. Daarnaast geeft het kans op besmetting voor andere familieleden!

Tot slot een foefje om te zien je met welke kwaal je van doen hebt. Dit heeft met druk van opzij of van boven te maken.

Knijp je zijlings in een wrat dan beknel je alle “takjes van de bloemkool“waardoor dit flink pijnlijk kan zijn. Daarnaast zie je in de structuur ook vaak zwarte puntjes, kleine uiteinden van bloedvaatjes die door de bloemkoolstructuur bekneld zijn geraakt.

Een pijnlijke likdoorn voel je eigenlijk niet op deze manier maar, zoals eerder gezegd door bovenwaartse druk.

Categorie
BEHANDELINGEN, DAGELIJKSE TIPS, VERZORGING, WEETJES EN ADVIEZEN
Tags
bloemkoolvormige eeltvergroeiingen, eksteroog, HPV-virus, latent aanwezig, Likdoorns en wratten