Face to Face and Feet / www.facetofeet.nl | (MANNEN)VOETEN / VOETKLACHTEN 1
Informatie over (mannen)voeten en bijkomende voetklachten aan de hand van toepasselijke adviezen voor thuis.
voetschimmel, schimmelnagels,
16274
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16274,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

blog

Voor veel mannen blijken hun voeten toch alleen maar onderdanen te zijn en is het (laten) verzorgen van de voeten nog onontgonnen gebied, terwijl deze ons het gehele leven dragen.
Wist je trouwens dat de mens in zijn leven gemiddeld 4 x rond de aarde wandelt?

Als iemand voor het eerst bij de pedicure komt kunnen er een aantal dingen opvallen, zie onder:

 

TRANSPIRATIE EN ZWEETVOETEN

Op de voeten leven net zoals op andere plekken op onze huid verscheiden bacterieën. Echter, het zijn deze bacterieën die zweet doen stinken zodra dit vanuit de porie naar buiten komt.

Probeer om:

 • Dagelijks je voeten te wassen, liefst zonder zeep en bij voorkeur GEEN antibacteriële zeep, ivm verwijderen van noodzakelijke bacterieën op ons lijf zie ook deze link:
  https://nos.nl/artikel/2149439-gezondheidsraad-van-antibacteriele-zeep-kan-je-juist-ziek-worden.html
 • Sokken van katoen of wol te dragen en het kunststof of polyester broertje zvm te vermijden.
 • Wissel indien nodig meermaals de sokken. Het merk Falke verkoopt sokken met een zgh. ‘coolmax’draad verweven in de stof die het transpiratievocht goed opneemt. Nomad levert iets soorgelijks.
 • Draag goed ventilerende schoenen, bij voorkeur van leer.
 • Wissel regelmatig van schoenen.
 • Gebruik kersenhouten schoenspanners (deze koop je bij de schoenmaker) en zet deze juist ook in die vochtige sneakers. Na afloop zie je dat het vocht uit de schoen trekt, laat de spanner dan wel goed drogen… (Met de plastic variant werkt dit gegeven dus niet…!)
 • Dagelijks je voeten te wassen, liefst zonder zeep en bij voorkeur GEEN antibacteriële zeep, ivm verwijderen van noodzakelijke bacterieën op ons lijf. Klik ook deze link aan voor meer info: http://www.avds.nl/food/a/bij-welke-temperaturen-gaan-bacterien-dood/
 • De voeten goed af te drogen, vooral tussen de tenen evt met een tissue en poeder na met talk- of metholpoeder, evt kun je ook licht een wolkje talkpoeder in je schoen spuiten.

 

VOETSCHIMMEL EN SCHIMMELNAGELS

Naast overmatig transpirerende voeten,  zijn schimmelnagels  en voetschimmel ook veel voorkomende kwalen. Vaak ligt dit in elkaars verlengde, door het overmatig zweten wordt het milieu voor schimmel in de nagels erg aantrekkelijk.

Een andere voorkeurslocatie voor (voet)schimmel is de holte tussen de (kleine) 5e teen en de 4e teen daarnaast. Kijk eens naar je eigen voeten; dan zul je zien dat daar veel minder ruimte zit dan tussen de andere tenen, door het gebrek aan ruimte, het strakke en vaak vochtige milieu, en het seizoen (in de winter lopen we nauwelijks blootsvoets) gaat de huid vaak zweten en soms zelfs kapot, tot bloedens toe in vervelende gevallen.

Wist je trouwens dat 26 % van de mannen schimmel aan de voeten / nagels heeft?

Schimmel is daarnaast ook erg makkelijk overdraagbaar en heeft niets van doen met hygiène, maar eerder met makkelijk oplopen; de meesten denken aan zwembaden en dergelijk maar ook in een gezinssituatie kan dit makkelijk voorkomen.

Probeer om:

 • Te weken in een badje van appelazijn of natuurazijn zo’n minuut of 20 in lauwwarm water, doe dit echter uitsluitend als de huid niet kapot of open is. Let op: gebruik GEEN schoonmaakazijn, deze is agressief!
 • Herhaal dit zo’n 2 a 3 keer per week; azijn is een zeer zure substantie en schimmels / schimmelculturen houden niet van zuur.
 • Dagelijks een vette créme gebruiken op voeten en m.n. ook de nagels, want azijn bijt daarentegen zeker bij vaker toepassen ook uit
 • Zo nu en dan tea tree te gebruiken, dit heeft een zeer specifieke geur en werkt goed bij schimmels maar bv ook tegen ongedierte bij huisdieren. Let op: test wel eerst een klein plekje bv op de onderkant pols; tea tree is onschuldig maar kan ook reactie geven qua allergie. https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/96460-tea-tree-oil-waarvoor-te-gebruiken.html
 • Eens een paraffinebad te boeken na de pedicurebehandeling; paraffine is een bodemvet en werkt afsluitend, hetgeen in het geval van kapotte huid zorgt herstel door de warmte en het helende effect.  https://www.facetofeet.nl/pedicure-manicure-en-diversen/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Paraffine 

Ook is paraffine zeer heilzaam op wintertenen- winterhanden en bij voeten met reumaklachten!

 

Tot slot nog een hilarisch voorproefje van hoe een pedicurebehandeling niet hoort te verlopen…

 

 

 

 

Categorie
BEHANDELINGEN, DAGELIJKSE TIPS, VERZORGING, WEETJES EN ADVIEZEN
Tags
antibacteriële zeep, kersenhouten schoenspanners, paraffine, pedicure, pedicurebehandeling, reumaklachten, schimmelnagels, schimmels / schimmelculturen, talk- of metholpoeder, tea tree, TRANSPIRATIE EN ZWEETVOETEN, voetschimmel, wintertenen- winterhanden